Även Elektrikerna sympativarslar med HRF


”Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita utbytte avtalskrav i början av april 2012. Redan vid det första förhandlingstillfället valde Visita att abdikera från sitt partsansvar då Visita föreslog frivillig medling. Detta skedde alltså innan parterna ens hade hunnit diskutera avtalsförslagen.


Svenska Elektrikerförbundet kan inte acceptera att ett annat medlemsförbund inom LO bemöts på detta respektlösa sätt. För att den svenska modellen ska kunna fungera i framtiden krävs att båda parter tar ett ansvar för att hitta lösningar på gemensamma problem. Då duger det inte att kalla på Medlingsinstutet så fort problem uppstår. Att så sker speglar även den utveckling som avtalsförhandlingarna fått under avtalsrörelsen 2012. Arbetsgivarsidan har alltmer kommit att förlita sig på att Medlingsinstitutet löser frågor utan att dessa har varit föremål för ordentliga och seriösa förhandlingar mellan parterna. Detta borde rimligen även oroa Medlingsinstitutet då Medlingsinstitutet har ett stort ansvar för arbetsmarknadens funktionssätt. Svenska Elektrikerförbundet utgår ifrån att Medlingsinstitutet under den pågående medlingen kommer att agera opartiskt och inte låta sig påverkas av instruktioner från Svenskt Näringsliv.


Konflikten mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita handlar framförallt om förbättrande anställningsvillkor för visstidsanställda. I branschen innehar hela 44 procent av de anställda en visstidsanställning. En visstidsanställning omöjliggör i flera fall såväl bostadslån som mobilabonnemang. Således förvägras en stor del av de anställda inom branschen de livsmöjligheter som så många av oss tar för en självklarhet. Enligt Svenska Elektrikerförbundet borde detta vara direkt generande för Visita.


Svenska Elektrikerförbundet stödjer helhjärtat Hotell- och restaurangfackets kamp för rättvisa villkor. Svenska Elektrikerförbundet varslar därmed om följande sympatiåtgärder. För det fall varslade åtgärder inte ger önskad effekt har Svenska Elektrikerförbundet beredskap för att vidta de åtgärder som behövs för att Visita ska behaga sig att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.


Svenska Elektrikerförbundet varslar mot bakgrund av ovanstående initialt om följande sympatiåtgärd från och med den 19 juni 2012, kl. 07.00.





Varslet gäller följande arbetsplatser:
• Skellefteå flygplats, Skellefteå
• Max hamburgerrestaurang, Umeå
• Hotell Lindholmen, Göteborg
• Gamla Grand Hotel / Elite Hotel, Gävle
• Saluhallen, Lund
• Utbyggnad Hotell Björnfällan, C-V Dundret
• Liza Hotell, utbyggnad Gällivare
• Hotell Hamnen, Örnsköldsvik
• Stadshuset, Sundsvall
• Ikano Gateway, Lund 

1. Stridsåtgärden omfattar total arbetsnedläggelse av allt arbete som utförs av anställda av till EIO anslutna företag vid de arbetsplatser som anges enligt bilaga till detta varsel. Arbetsnedläggelsen avser de montörer som under den dag varslet träder i kraft är beordrade att arbeta på berörda arbetsplatser.


2. Arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen försätts samtidigt i blockad, vilket innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelsen. Blockaden innebär att åtgärden kvarstår även om arbetet överlåts på annan. Arbetsskyldighet föreligger inte för montörer som inte omfattas av arbetsnedläggelsen för blockerat arbete.


Arbetsgivare som försöker kringgå ovan angivna stridsåtgärder kommer att utsättas för omfattande stridsåtgärder efter varsel.


Sympatiåtgärden gäller tills vidare till dess Hotell- och restaurangfacket och Visita träffat kollektivavtal eller Svenska Elektrikerförbundet återkallar sympatiåtgärden helt eller delvis.


Stockholm den 7 juni 2012
Svenska Elektrikerförbundet, Ronny Wenngren, förhandlingschef”


Läs mer på elektrikerna.se


Läs mer om övriga lagda sympativarsel