Ella Niia till Hotellrevyn ang jobbpakten: Det är bråttom med konkreta förslag

Läs artikeln på Hotellrevyn.se

Sänkta a-kasseavgifter – mot att LO-förbunden tillåter särskilda avtal för yrkesintroduktion. LO:s styrelse har gett klartecken till fortsatta förhandlingar med regeringen kring den så kallade jobbpakten. Men inget är klart ännu – nu behövs besked från finansministern, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Förhandlingarna har pågått sedan i somras. LO vill ta bort de höga a-kasseavgifterna, som är allra dyrast för hotell- och restauranganställda. Motprestationen från fackföreningsrörelsen skulle i så fall vara särskilda avtal för ungdomar; där lönen sänks till 75 procent och resterande 25 procent ska vara utbildningsinsatser på arbetsplatsen.

I måndags beslutade LO:s styrelse att ställa sig positiv till den övergripande inriktningen och ge LO-ledningen mandat att fortsätta förhandla med regeringen. I vår blir det upp till LO-förbunden att förhandla med sina respektive arbetsgivarparter kring hur dessa övergripande principer ska omsättas i avtalstext.

Men till dess återstår det flera frågetecken. Ett är på vilken nivå som a-kasseavgifterna hamnar framöver, och när en sänkning sker. LO vill ha den förändringen så fort som möjligt.
– Om man ser orättvisan och att det slagit fel, finns det ingen anledning att vänta, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Ett annat frågetecken är hur staten ska bidra till utbildningsarbetet ute på företagen.
– Innan vi förhandlar skarpt behöver det finnas ett övergripande ramverk på plats, så vi vet vad vi förhåller oss till. Därför är det bråttom för Anders Borg att presentera konkreta förslag på de här punkterna, säger Ella Niia.
Det ska dock inte handla om lönesänkningar, slår Ella Niia fast. Tanken är att ungdomar och andra berörda ska kunna jobba till 75 procent och att övrig tid ägnas åt yrkesintroduktion. Exakt hur det ska gå till blir en förhandlingsfråga i vår.

HRF och arbetsgivarorganisationen Visita har i några månader fört samtal om utbildningsfrågorna i branschen. Det har pratats om validering, och om att kommunerna måste ta mer ansvar för arbetslösa ungdomar från gymnasiernas restaurangprogram.
– Vi förhandlar inte än, utan samtalar och söker skapa en gemensam bild över situationen. Vilka problem har vi att lösa? I vår bransch skriker man efter kockar. Då får vi försöka lösa det.
Avtalen ska handla om de yrken som kräver yrkesutbildning, annars är det poänglöst, fortsätter hon.
– Det är inte rimligt att prata om sänkta trösklar i yrken där det inte krävs mer utbildning än en kort arbetsplatsintroduktion, säger Ella Niia. 

Artikeln är publicerad på www.hotellrevyn.se

Läs mer om jobbpakten på www.hrf.net