För dig som är skeptisk

”Det är för dyrt”

Genom din medlemsavgift får du indirekt flera saker som är lätta att ta för givna, till exempel avtalspension, en lön att leva på, betald övertid, semester och försäkringar.

Allt det har facket förhandlat fram. Skulle du ha råd att vara utan det?

Dessutom ingår flera rabatter och försäkringar i din medlemsavgift. Du får till exempel en hemförsäkring. Läs om våra medlemsförmåner här.

”Jag får ändå allt facket förhandlar fram”

Har din arbetsplats kollektivavtal omfattas alla av det, men är du inte med i facket kan du inte få fackligt stöd om din arbetsgivare bryter mot kollektivavtalet och betalar dig för lite. Du får själv driva en process mot din arbetsgivare, vilket är dyrt och osäkert. Dessutom låter du andra medlemmar betala för att du ska få schysta villkor.

Du kan heller inte få facklig hjälp och rådgivning. Du är tvungen att klara dig själv.

”Jag har inga problem på jobbet”

Toppen att du är nöjd med dina arbetsvillkor!

En dag kommer du förmodligen byta jobb. Villkoren på din arbetsplats kanske förändras. Då är det bra att vara medlem.

Att vara medlem är också en fråga om solidaritet. I dag kanske någon av dina arbetskamrater behöver facklig hjälp. I morgon kan det vara du.

”Jag behövde hjälp men inget hände”

Det är jättetråkigt att höra, men även om facket har stort inflytande kan vi inte få igenom allt.

HRF:s styrka påverkas också av politiska beslut, och av hur många i branschen som är medlemmar. Åter ett skäl att gå med.

”Jag ska ändå byta bransch”

Även om du planerar att byta bransch har du förmodligen många år kvar på arbetsmarknaden.

Och visst önskar du att din nya arbetsplats har bra villkor? Någon kommer fömodligen även ta över efter dig när du slutar.

Återigen handlar det om solidaritet. Att vara med i facket fungerar lite som en försäkring. Alla betalar, och alla kan få hjälp om det behövs.


Vill du veta mer innan du blir medlem?

Om du vill veta mer innan du blir medlem, om vad facket gör och vad ett medlemskap innebär, kan du gå en facklig utbildning. Läs mer här.