Schysta städvillkor

Hotellstädare – en yrkesgrupp med tuff arbetsmiljö

Den 31 oktober -6 november 2016 arrangerade HRF för tredje året i rad en aktivitetsvecka för att uppmärksamma hotellstädares villkor. Den är en del av en större global kampanj som är ständigt pågående.

Att vara hotellstädare är fysiskt krävande. Det är ett tungt arbete som ofta innebär hög belastning, både fysiskt och psykiskt. Städtakten är hög och du använder ständigt kroppen i ditt arbete.

Därför är det viktigt att ha rätt att påverka sin arbetsmiljö och sitt schema. Det har du. Det sker genom samråd och står inskrivet i kollektivavtalet. Alla arbetsgivare med kollektivavtal är skyldiga att ha samråd med personalen.

Kampanjen #schystastädvillkor

För att uppmärksamma och förbättra hotellstädares arbetsmiljö driver HRF kampanjen Schysta städvillkor. Det har vi gjort sedan hösten 2014. Vi gör uppsökerier, organiserar städpersonal på olika arbetsplatser och uppmärksammar allmänheten på att välja hotell med kollektivavtal.

Vill du hjälpa till att uppmärksamma frågan? Under hashtagen #schystastädvillkor kan du själv lägga upp bilder som har med ämnet att göra, skriva vad du tycker och se vad andra har lagt upp. Skriv ut den här affischen och ta en bild.

Praktiska tips för hotellstädare och alla andra

På sidorna här till höger hittar både du som städare, arbetsgivare och fackligt aktiv praktiska tips, bland annat en checklista på hur man bäst inreder ett hotellrum för att det ska bli så lättstädat som möjligt.