HRF varslar om strejk

Efter strandning säger Hotell och Restaurang Facket (HRF) upp avtalet med Flygarbetsgivarna (LSG). Arbetsgivarnas bud ligger på 1.152 kronor på tre år. HRF har krävt 1.500 kronor på tre år.

– Snittlönen, inklusive OB-tillägg, för våra medlemmar inom avtalsområdet är 15 783 kronor. Lönerna måste upp, säger Birgitta Kihlberg, förbundsordförande i Hotell och Restaurang Facket.

Från och med måndagen den 6 september, klockan 12.00, varslar HRF om total arbetsnedläggelse för sina medlemmar på Arlanda i Stockholm, Landvetter i Göteborg och Sturup i Malmö. Sammanlagt rör det sig om cirka 400 medlemmar som arbetar med produktion/förberedelse, tillagning, paketering samt leverans av mat, dryck och övriga tjänster till flygbolag.

Samtidigt som avtalet sägs upp kommer Hotell och Restaurang Facket att begära sympatiåtgärder från fackliga organisationer inom och utom Sverige.

– Det finns en gräns för hur mycket våra medlemmar ska utstå. Arbetsgivarnas bud är orimligt och helt oacceptabelt. I det läger som arbetsgivarna satt oss kan vi inte göra annat än säga upp avtalet och gå i konflikt, säger Birgitta Kihlberg.