Ny rapport inför avgörande avtalsförhandlingar: Lägst löner och flest tillfälliga deltidsjobb

Besöksnäringen går enligt samstämmiga uppgifter mycket bra:

  • Vinstmarginalerna har ökat med hela 55%.
  • Resultatet per anställd har ökat från 26 000 till 46 000 kr på bara ett år.
  • Arbetsgivarna har själva benämnt verksamhetsåret 2006 som "det bästa någonsin".

 

 

Ändå är lönerna och villkoren för de anställda i branschen sämre än i princip alla andra yrkesgrupper i Sverige:

  • Genomsnittliga lönen ligger endast på cirka 16 900 kr/månad. En undersköterska tjänade samtidigt 18 300 kr, och en industriarbetare tjänade 20 456 kr.
  • Hotell- och restauranganställda har på tio år förlorat 1 029 kr/månaden i förhållande till övriga arbetaryrken, och tjänar idag endast 85% av LO-snittet.
  • Den genomsnittliga arbetstiden är 54,9% av en heltid. Det innebär att de anställda i snitt bara får ut drygt hälften av den redan låga månadslönen för en heltid.
  • Hela 30% får endast tillfälliga anställningar. Det är mer än dubbelt så många som handels- och kommunalanställda, och tio gånger så många som t ex finanstjänstemän.

 

 

– Det finns ett mycket starkt tryck från medlemmarna på rejäla men rimliga löneförhöjningar. Vår kvinno-, invandrar- och ungdomsdominerade bransch måste nu ta steg för att minska lönegapet till andra yrkesgrupper. Därför kräver vi minst tusen kronor mer i löneförhöjning, att ingen ska tjäna mindre än 16 100 kronor i månaden, och att det ska bli lättare att få fast heltidsjobb, säger Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Mats Hansson.

Under tisdag-onsdag fortsätter förhandlingarna. Det gamla avtalet löper ut den 30 april.

– Vi hoppas på ett seriöst bud, och att vi kan nå en överenskommelse innan helgen. Men vi kommer inte att acceptera ett bud som cementerar eller ökar löneklyftan till övriga grupper. Vi är väl förberedda, och fullständigt inställda på att agera kraftfullt för att få till ett avtal som ger de anställda en rejäl höjning och bättre anställningsvillkor.

För mer info kontakta:
Mats Hansson, avtalssekretarare 0702-98 67 36