Restauranganställda gestaltas i skönlitteraturen

’Gloria Andersson har just gått ut restaurangskolan och ska börja sitt första riktiga jobb. Äntligen kan hon flytta till Stockholm. Men jobbet på restaurang C.K. är minst sagt annorlunda än hon tänkt sig. Gloria och restaurang C.K. dras in i allt märkligare och våldsammare händelser. Krogvärlden i Stockholm visar sig vara något helt annat än grillkiosken hemma i Tierp.’

Coola Krogen är en bok som bygger på verkliga händelser. Författaren Lena Kallenberg har varit ute på fältet och periodvis jobbat på olika krogar i Stockholm. Hon har intervjuat krogpersonal, följt dörrvakternas hårda jobb och haft kontakter med polisen.

– Jag saknade en skildring inifrån restaurangvärlden. Många (manliga) författare har ju skrivit om sig själva när de sitter på krogen, fyllnar till och nyper servitriser i rumpan. Jag ville skildra branschen inifrån, genom en ung servitris ögon. Krogvärlden är ju ofta det första jobbet för många unga. Jag ville se vad ungdomarna möter, berättar Lena Kallenberg

– Jag fann en yrkeskår av utåtriktade, fartiga människor som många gånger är stolta över att kunna ge bra service. Men också konstiga anställningsförhållanden, nedskärningar av personal på grund av en stenhård konkurrens, långa arbetspass och låga löner.

– Genom att synliggöra den här yrkeskåren i skönlitteraturen vill jag skapa en debatt kring en bransch som åtminstone i storstäderna allt mer tas över av den svarta ekonomin, både i form av svart arbetskraft och fusk med skatter och kassor.

Lena Kallenberg har tidigare skrivit över 40 böcker, bland annat prisbelönta Apelsinflickan, om prostituerade kvinnor i Stockholm på 1800-talet. År 2004 fick Lena Kallenberg LO:s kulturpris.

Coola krogen är en originalpocket från En bok för alla i samverkan med Hotell och Restaurang Facket.

Första recensionsdag är 12 maj, 2005.

Mer information och rec.ex:

Barbro Andersson, kulturansvarig, Hotell och Restaurang Facket, telefon 070-652 30 88 eller barbro.andersson@hrf.net