HRF och Transport startar Sveriges första vägbibliotek

Vägkrogarna längs landets stora motorleder är ett välkänt fenomen. Därtill kommer nu det första vägbiblioteket.

Tisdagen den 7 december, klockan 20.00, inviger Transports ordförande Per Winberg och Hotell och Restaurang Fackets ordförande Birgitta Kihlberg Sveriges första arbetsplatsbibliotek för lastbilschaufförer och restauranganställda, ett så kallat vägbibliotek i Tönnebro, norr om Gävle. Dessutom medverkar författarna Lena Kallenberg, som kommer ut med en bok om restaurangvärlden och David Ericsson som vid sidan av sitt författande kör lastbil.

Syftet med biblioteket är att öka läsandet bland lastbilschaufförer och restauranganställda. Bibliotekets tillkomst stöds av Statens kulturråd.

Biblioteket kommer att skilja sig från andra bibliotek eftersom det framför allt kommer att innehålla talböcker.

– Talböcker är en förutsättning för att lastbilschaufförerna ska kunna utnyttja biblioteket, säger Lotta Durgé, på Transportarbetareförbundet.

– Nu startar vi det första vägbiblioteket men vi hoppas att det blir fler, säger Barbro Andersson, Hotell och Restaurang Facket. Genom att vi riktar oss till såväl restauranganställda som lastbilschaufförer är målgruppen tillräckligt stor för att biblioteken ska kunna ha ett brett utbud av böcker.

Med bara ett vägbibliotek måste de lastbilschaufförer som lånar böcker åka tillbaka till utlåningsbiblioteket för att returnera boken. Med flera vägbibliotek kommer böckerna att kunna återlämnas till vilken vägkrog som helst.