Smaka på Stockholm

Mitt i festivalområdet finns Hotell och Restaurang Facket med en stor trailer. Från det att festivalen börjar till dess att den slutar finns fackligt aktiva, förtroendevalda och ombudsmän på plats för att informera, agitera och svara på frågor. Många ungdomar som ska sommarjobba besöker Kungsträdgården och får snabbt reda på om de får rätt lön, hur korkat det är att arbeta svart och att det är viktigt att vara med i facket.

Maria Cupén är förtroendevald i Hotell och Restaurang Fackets Stockholmsavdelning och pratar vant med besökarna. I år är det femte gången hon finns med i Kungsträdgården och hon tycker att det är lika roligt varje gång.

– Det är ett måste för Hotell och Restaurang Facket att vara här, säger hon samtidigt som hon delar ut vykort och vattenflaskor till medlemmar som kommer förbi.

Många är nyfikna och träffar på facket för första gången. Otaliga är de ungdomar som ska ut på sitt första jobb, några arbetar redan och har frågor om löner, villkor och vad chefen får och inte får göra.

– Det är ett rent nöje att tala om vad vi har för rättigheter på jobbet. Efteråt sover jag gott, berättar Maria.

Ännu håller matfesten på att starta. Några restauranger har problem med elen och kan inte servera alla rätterna på menyn. Medan köerna växer arbetar personalen febrilt.

– Snart kommer allt att sätta fart, säger Maria som försäkrar att hon aldrig tröttnar på att representera facket.

Det enda som står på önskelistan är lite finare väder.

Av Ulla Johanson