HRF stöder Elektrikerförbundets åtgärder

Den 25 november varslade Elektrikerförbundet om konflikt efter tre månaders förhandlingar. Striden gäller de regler som i dag finns i elektrikernas avtal. Reglerna ska förhindra att lönerna dumpas för anställda i utländska företag med tillfälligt medlemskap i Energiföretagens arbetsgivarförening (EFA).

– Vi ger vårt fulla stöd till Elektrikerförbundet ,säger Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket, HRF. Vi står bakom deras kamp mot lönedumpning – en kamp som berör hela den svenska arbetsmarknaden. Vad arbetsgivarna vill, i det här fallet EFA, är att ta bort de regler som förhindrar lönedumpning, både för nya utländska och svenska medlemmar.

Elektrikerförbundets krav är att medlemmarna antingen ska ha det skydd mot lönedumpning som uppnåddes i 2005 års avtalsförhandlingar eller det skydd i överenskommelse med utlandsavtalet träffat mellan Svenskt Näringsliv och LO i augusti 2005. Det enda förslag till lösning som EFA erbjudit är att de vid en oenighet om lön för nyanslutna företag ska hänskjuta frågan om lönesättning till skiljenämnd, utan fastlagda ramar för hur lönen ska fastställas.

– Det är självklart att om man ska hänskjuta det till en skiljenämnd så måste det finnas tydliga regler för hur man ska lösa frågan, säger Ella Niia.

Kontaktpersoner:

Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket, HRF: 070-652 24 33

Mats Hansson, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket, HRF: 070-298 97 36