Oacceptabel partipolitisk inblandning i kollektivavtalskonflikt

Hotell- och restaurangfacket genomför just nu en blockad mot en restaurang i Göteborg – Wild'n Fresh – där arbetsgivaren trots förhandlingar och medling vägrar att teckna kollektivavtal med schysta villkor och löner för de anställda. Igår samlades drygt 25 ungmoderater för att på ett aggressivt sätt störa detta fria, öppna och fredliga fackliga arbete. Och idag kallar centerpartiet vår lugna, lagliga och reglementsenliga fackliga åtgärd för "maffiametod".

– Dessa försök att partipolitisera normalt fackligt kollektivavtalsarbete, som syftar till att stärka de anställdas löner och villkor, är helt oacceptabla. Den svenska modellen bygger på att fackföreningarna fritt, fredligt och öppet kan agera för att få fler arbetsgivare att garantera sina anställda bättre löner och villkor.

– Högerregeringen, med moderaterna och centerpartiet i spetsen, måste tydligt ta avstånd från uttalandena att vårt lagliga och lugna fackliga arbete skulle vara "maffiametoder". Om vi inte inför den stora avtalsrörelsen vet att den fackliga konflikträtten är ohotad, kan moderaternas och centerns agerande få omfattande och allvarliga konsekvenser som går ut över stora delar av den svenska arbetsmarknaden.

– Det är inte acceptabelt att regeringen i vissa sammanhang – som nu senaste avgörandet i Waxholmskonflikten – säger sig acceptera den svenska modellen och fackens frihet att agera, och i ett annat ger stöd till sina partikamrater. Vi kräver en ursäkt och ett avståndstagande, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

Hotell- och restaurangfacket har räknat ut att anställda som i det aktuella fallet arbetar utan kollektivavtal och där arbetsgivaren inte följer gällande regler, förlorar cirka 50 000 kr/år. Dessutom förlorar man i trygghet, stöd och inflytande som inte går att sätta en exakt prislapp på. Kollektivavtal är också önskvärt utifrån ett arbetsgivarperspektiv – eftersom det innebär att restauranger konkurrerar på samma villkor – utan att någon kan hålla lägre priser genom att ha lägre lönekostnader.

Blockaden är en sista utväg efter en lång process av direktsamtal, förhandling och medling. Åtgärden är helt laglig och ligger fullständigt inom de ramar som reglerar konflikter på svensk arbetsmarknad.

Anställda inom hotell- och restaurangbranschen har lägre löner och otryggare anställningsvillkor än andra på den svenska arbetsmarknaden. Därför arbetar Hotell- och restaurangfacket nu aktivt för att få fler arbetsgivare att teckna kollektivavtal med schystare villkor för de anställda.