Handels konflikt

Varslet kommer efter det att Svenskt Näringsliv inte godkänt det avtal som Handels och arbetsgivarsidan Svensk Handel var överens om.

Därför tvingas Handels till konflikt
Efter en månads konstruktiva förhandlingar kom Handels och arbetsgivarsidan Svensk Handel fram till ett bra avtal. Ett avtal som bl a innehåller en speciell jämställdhetssatsning, inga försämringar av ob-ersättningen, rejält höjda minimilöner och påslag i kronor och inte i procent. Men, Svenskt Näringsliv har lagt i förhandlingarna och förbjuder Svensk Handel att underteckna avtalet. Och utan avtal tvingas Handels till konflikt.

Handels krav

Handels främsta krav har klarats av och innan Svenskt Näringsliv satte stopp för avtaltecknandet var man tillsammans med Svensk Handel överens om bl a:
Mer till de som tjänar minst
– höjda minimilöner
Ökad jämställdhet
– högre löner till kvinnodominerade avtalsområden
Ökad trygghet
– avtalspensionerna förbättras
Ökat inflytande
– fler sammanhängande lediga lördagar och söndagar för butiksanställda och ny skiftparagraf för anställda på lager

Kraven ligger helt i linje med LOs avtalskrav för 2007. Där den gemensamma LO-rekommendationen grundar sig på den solidariska lönepolitiken med stark låglöne- och jämställdhetsprofil. Där de förbund som ha de lägsta lönerna ska få mer i procent och kronor än förbund med högre löner.

Varför tvinga Handelsanställda till konflikt med Svensk Handel?
Detta är en unik situation. Handels kollektivavtal för privata butiker och lager är tecknade mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Men trots att parterna är överens tvingas Handels till att varsla om stridsåtgärder. Parterna har ett avtal, men ingen underskrift. Svenskt Näringsliv har helt enkelt förbjudit Svensk Handel att skriva under. Svenskt Näringsliv har genom sitt agerande tydligt markerat sin ståndpunkt när det gäller jämställda löner och den svenska modellen.

För att sätta tryck på Svensk Handel och tvinga dem att underteckna ett nytt avtal varslar Handels om strejk inför påskhelgen. Det är inte med glädje Handesl har tvingats ta detta beslut, men för en facklig organisation är det den sita utvägen ur en låst förhandlingssituation.

Svenskt Näringsliv vill hålla nere lönerna inom servicesektorn och förhindra fackföreningarnas genombrott i kampen för att utjämna skillnader mellan kvinnors och mäns löner. Därför har Handels via LO begärt och fått klartecken om att symptatiåtgärder genom andra LO-förbund för att sätta tryck på resten av näringslivet är godkända.

Förteckning över företag och arbetsplatser som omfattas av varsel om total arbetsnedläggelse i Stockholmsregionen är:

Detaljhandeln:
H & M Hennes & Mauritz AB Storgatan 6, 151 71 Södertälje
Storbutiken i Södertälje AB Genetaleden 9, 151 59 Södertälje
Ica Maxi Special AB Genetaleden 9, 151 59 Södertälje
Lindex Sverige AB Sjödalstorget 11, 141 47 Huddinge
Lindex Sverige AB Sergels Torg 14, 111 57 Stockholm
Lindex Sverige AB Kungsgatan 48, 111 35 Stockholm
Wedins Skor & Accessoarer AB Drottninggatan 56, 111 21 Stockholm
Wedins Skor & Accessoarer AB Sergelgatan 12-14, 111 57 Stockholm
Kurvans Matmarknad AB Tangentvägen 4, 141 75 Kungens Kurva
Willy:s AB Nyckelvägen 4, 142 50 Skogås

Lagerarbetsplatser:
Åhléns AB Dåntorpsvägen 4, 136 50 Haninge
ICA Sverige AB Mejerivägen 2, 176 71 Järfälla
DAGAB AB Lillsjövägen, 136 50 Haninge