Kampanj mot hyvling

Hotell- och restaurangfacket har tillsammans med Handels och GS-facket gått samman i en kampanj mot hyvling. Kampanjen heter #slutahyvla.

Du kan vara med och delta i kampanjen genom att sprida hashtagen #slutahyvla i sociala medier. Läs mer på kampanjsajten slutahyvla.se

Bakgrund

Vi är tre fackförbund som har många medlemmar som har utsatts för hyvling, eller som riskerar att bli utsatta. Oron för att förlora arbetstimmar och lön från den ena dagen till den andra är stor. Arbetsgivarna måste sluta hyvla. Heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad.

Om en arbetsgivare måste säga upp delar av tjänster ska det göras i enlighet med samma turordningsregler och samma regler om omställningstid som gäller då en anställning sägs upp helt och hållet. Både kollektivavtal och lagstiftning måste utformas på det sättet. Därför har vi startat kampanjen #slutahyvla.


Det här är hyvling