Forskare larmar om hotellstädares arbetsmiljö

Hotellstädare löper väldigt stor risk att drabbas av belastningsskador. Det visar en färsk rapport från forskare på Arbets- och miljömedicin Syd (AMM)  – knutna till Lunds Universitet.

Samtliga av de undersökta städarna, alla kvinnor, visade sig ha för hög rörelsehastighet i överarmen. Hotellstädarna har också störst framåtböjning i ryggen och högst toppbelastning i underarmen jämfört med samtliga yrkesgrupper som forskarna tidigare undersökt.

− Forskarna bekräftar vår egen mörka bild. Hotellstäd är en extremt kvinnodominerad yrkesgrupp. Den här varningen från våra främsta experter i arbets- och miljömedicin kräver snabba och konkreta åtgärder från beslutsfattare och arbetsgivare, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Klicka här för att läsa HRF:s pressmeddelande och där nå forskningsrapporten.