Snart billigare att vara medlem i facket

Regeringen och Vänsterpartiet meddelade under onsdagen, 6 september, att de vill återinföra skatteavdrag för fackföreningsavgiften. Förslaget innebär att det blir billigare att vara medlem i facket från och med 1 juli 2018.

För medlemmar i Hotell- och restaurangfacket betyder detta omkring 1 100 kronor mer i plånboken varje år.

”Alla ska ha råd att vara medlem i facket”

– HRF har drivit frågan länge och beskedet är efterlängtat. Avdragsrätten är positiv både för våra medlemmar och den svenska modellen. Alla ska ha råd att vara medlem i facket, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

2007 avskaffade den borgerliga alliansregeringen avdragsrätten för fackföreningsavgiften och a-kassan. Att den nuvarande rödgröna-regeringen återinför avdragsrätten i kommande budget välkomnas starkt av Hotell- och restaurangfacket.

Går budgetförslaget igenom i riksdagen återinförs avdragsrätten den 1 juli 2018.

Läs mer om regeringens förslag här.