Information kopplat till corona

Effekterna av coronaviruset covid-19 påverkar vår bransch starkt och väcker många frågor. Här samlar vi all information.
Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.

Läs mer

HRF står bakom LO-samordningen

Igår fattade LOs representantskap beslut om samordningen inför avtalsrörelsen. De allra flesta förbund står bakom samordningen.

Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande kommenterar:

– Självklart hade vi gärna sett att alla 14 förbund stod bakom samordningen. Samtidigt ska vi komma ihåg att 12 av 14 förbund är en stark samordning och vi går in i en avtalsrörelse med gemensamma krafter för mer pengar i plånboken, högre pensioner och bättre arbetsmiljö. Det här är viktiga steg mot ett mer jämlikt Sverige.

Samordningen kommer att ge HRF:s medlemmar mer i plånboken, särskilt de med lägst löner, både nu och framöver,

– Vi kommer att förbättra arbetsmiljön med ett särskilt skydd mot sexuella trakasserier. Det finns idag för lite pengar i pensionssystemet. Med denna överenskommelse är vi överens om att inbetalningar till pensionen ska ske från första arbetade timme istället för dagens 25-årsgräns, säger Malin Ackholt.

De 12 förbund inom samordningen har också samma syn när det gäller att stoppa den lönestöld som HRFs och andra förbunds medlemmar utsätts för när arbetsgivare inte betalar in avgifterna för pensionerna.