Information kopplat till corona

Effekterna av coronaviruset covid-19 påverkar vår bransch starkt och väcker många frågor. Därför har vi samlat all information som rör våra medlemmar här.
Vi uppdaterar sidan kontinuerligt!

Läs mer

Sexuella trakasserier på Operakällaren

Hotell- och restaurangfacket (HRF) har idag tagit del av uppgifter i media gällande sexuella trakasserier på Operakällaren i Stockholm.

HRF är medvetna om att det förekommer sexuella trakasserier i besöksnäringen och har länge jobbat med att förhindra dem. HRF har också lyft in frågan om sexuella trakasserier i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna.

– Att ta sig rätten till någon annans kropp är rent ut sagt avskyvärt. Vi har sedan länge jobbat för att göra det vi kan för att förhindra sexuella trakasserier i vår bransch. Ingen som jobbar i besöksnäringen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

HRF kan agera i de fall där förbundet får kännedom om trakasserier. Det förutsätter att förbundets medlemmar kontaktar HRF eller att förbundet får reda på att allt inte står rätt till.

– I många fall, såsom i det som vi har läst om idag, får vi inte kännedom om oegentligheter eftersom den utsatta personen helt enkelt inte vågar anmäla eller kontakta facket. Mitt tydliga budskap är att man alltid ska kontakta facket, säger Malin Ackholt.

Som fackförbund kan HRF stödja och hjälpa den utsatta genom hela processen.