Information kopplat till corona

Effekterna av coronaviruset covid-19 påverkar vår bransch starkt och väcker många frågor. Därför har vi samlat all information som rör våra medlemmar här.
Vi uppdaterar sidan kontinuerligt!

Läs mer

HRF varslar om strejk – Svensk Handel

Förhandlingarna mellan Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel gällande kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda inom handeln har avslutats i oenighet. Svensk Handel vägrar att gå med på en låglönesatsning och motsätter sig även högre sysselsättningsgrader, det vill säga anställningar som motsvarar det faktiska antalet arbetade timmar.

Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk på tre IKEA-restauranger. Strejken innebär total arbetsnedläggelse för alla kollektivt anställda på berörda varuhus samt blockad mot nyanställningar, inhyrning av personal och mer- och övertid.

Strejken och blockaden bryter ut den 11 december klockan 11.00, om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

”Måste få ett tryggare arbetsliv”

– Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Mindre än en procent av de anställda inom avtalsområdet har en heltidsanställning.

– Det är olyckligt att Svensk Handel genom sitt agerande tvingar fram ett varsel och en strejk. Mindre än en procent av de anställda har en heltidsanställning. De som jobbar inom Svensk Handels avtalsområde förtjänar och måste få ett tryggare arbetsliv, säger Per Persson.

Kort om strejkvarslet

Ingen, medlem i HRF eller inte, får utföra arbetsuppgifter på de aktuella företagen om strejken bryter ut. Arbete som normalt utförs av HRF:s medlemmar får inte heller utföras av tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller av de som inte är medlem i någon facklig organisation.

Strejken och blockaden bryter ut den 11 december klockan 11.00, om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess. Varslet berör 300 anställda.

Företag och ort
  • IKEA Kungens Kurva
  • IKEA Barkarby
  • IKEA Västerås

Frågor och svar

Pressmeddelande

Material och avtalsnytt