Vår historia

Det är en kall och ruskig vinterdag år 1918. Sedan hungersnöden på 1860-talet har svenska folket inte upplevt en sådan vinter. Tillgången till bröd sjunker till hälften av det normala, fläsk finns inte längre att köpa.

Mjölk och smör finns knappt att tillgå. Restaurangnäringen drabbas hårt av bristen på råvaror. Arbetslösheten är redan stor. Ännu fler hotas att stå utan försörjning.

HRF blir till…

Det är natt. Restaurangerna är stängda. Det är på nätterna som hotell- och restaurangpersonalen håller sina sammankomster. När arbetstiden är slut. Sveriges Hotell- och Restauranganställdas Förbund bildas. Förbundet har 539 medlemmar. Det nya förbundet startar ett lotteri för att betala en fana och ett vilohem.

Arbetstiden för kvalificerad yrkespersonal är 80 till 100 timmar per vecka. Diskpersonal har en arbetstid på minst 100 timmar, hotellstäderskor och vaktmästare ännu mer. Lönerna är urusla. Någon trygghet existerar inte och semester är det inte tal om.

Det har hänt en del…

Sedan Hotell- och restaurangfacket bildades har det hänt ganska mycket! Vi har fått bättre löner och arbetsvillkor, fem veckors betald semester, åtta timmars arbetsdag, rösträtt, reglerat inflytande på jobbet (MBL), avskaffande av kvinnolöner.

Allt det och mycket mer har fackföreningarna tillsammans kämpat för! Men vi har också många nya utmaningar att ta tag i och det finns fortfarande mycket att förändra och förbättra.