Allt som rör din lön

Här hittar du allt som rör din lön som anställningsavtal, kollektivavtal, semester och OB-tillägg.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal finns minimilöner. Mindre än så får du inte tjäna, men gärna mer! Minimilönerna skiljer något mellan olika yrkesgrupper och beroende på hur lång erfarenhet du har.

Via kollektivavtalen som vi förhandlar fram höjs lönen varje år i april. Ju fler medlemmar vi blir desto starkare blir vi och kan förhandla fram bättre villkor än tidigare.

Här presenteras minimilönerna i de vanligaste i kollektivavtalen i vår bransch, Gröna Riksavtalet och Hängavtalet Visita. Tänk på att det finns fler avtal utöver de här.

Det är fler saker som påverkar vad du får i plånboken

Arbetar du under obekväm arbetstid, såsom kvällar, nätter och helger kan du förvänta dig att få ett extra tillägg ovanpå din grundlön. OB-tillägg kan variera beroende på bransch, företagspolicy och lokala avtal.

Semester påverkar också din lön, men på ett annat sätt. Under semestern får du oftast behålla din grundlön, men du får också semesterersättning. Denna ersättning är vanligtvis en procentandel av din lön och syftar till att täcka kostnaderna under semestern när du inte arbetar. Hur mycket semesterersättning du får och hur den beräknas kan variera mellan olika avtal och arbetsplatser.

Mer i samma ämne

Medlemskapet

Kollektivavtal

Arbetsmarknadens parter, alltså facket och arbetsgivar­organisationerna, förhandlar fram kollektiv­avtal.

Medlemskapet

Våra utbildningar

Som medlem i HRF har du tillgång till utbildningar som rör dig och ditt arbete.

Medlemskapet

Förtroendevald

Om du vill engagera dig lite extra kan du bli förtroendevald, ett uppdrag som stärker både dig och dina arbetskamrater!

Medlemskapet

Ung i HRF

Välkommen till sidan som är till för oss som är unga i branschen.

Medlemskapet

Försäkringar

I ditt medlemskap ingår det flera försäkringar som ger dig skydd både på och utanför arbetsplatsen. Försäkringarna är uppdelade i så kallade Medlems­försäkringar och Kollektiv­avtalade försäkringar.

Medlemskapet

Medlemsförmåner

Som medlem i HRF har du tillgång till flera förmåner.

Nyheter

Avtal klart för bingohallar