Din pension

Alla arbetsgivare som har kollektivavtal med HRF är skyldiga att betala in avtalspension, så kallad tjänstepension, åt sin personal. Denna pension är utöver den allmänna pensionen som betalas in av staten.

I HRF:s kollektivavtal gäller Avtalspension SAF-LO. Avtalspension SAF-LO börjar betalas in från 1 januari 2021 vid 24 års ålder. Från 1 januari 2022 är det vid 23 års ålder och från 1 januari 2023 är det från 22 års ålder. Det är då du börjar samla in till din tjänstepension. Du fortsätter sedan att tjäna in till din tjänstepension fram till att du blir 65 år.

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats kan det vara så att tjänstepension betalas in ändå av arbetsgivaren – dock är det inget krav och du kan inte kräva att få det. Hör med din arbetsgivare om vad som gäller på din arbetsplats.

Så kollar du att avtalspensionen betalats in

1. Ta reda på hur mycket du tjänat

 • Ring Skatteverket. De kan ge dig uppgifter på vad du tjänat de senaste sex åren. Deras nummer är 0771-567 567. Be att få utskriften KU10 hemskickad.
 • Har du sparat lönespecifikationer, kontrolluppgifter och deklarationer kan du också använda dem för att se hur mycket du tjänat.

2. Ta reda på hur mycket pension som betalats in till Fora

 • Logga in på Mina sidor hos Fora. Här kan du se hur mycket avtalspension som dina arbetsgivare betalat in till dig sedan 1996.
 • Du kan också ringa Fora på 08-787 40 10. De kan skriva ut samma uppgifter och skicka till dig med post.

3. Jämför summorna

 • Jämför Foras uppgifter, om din inrapporterade lön, med vad som står i beskedet från Skatteverket. Summorna är förmodligen inte exakt likadana, men skillnaden bör inte vara större än 10-15 procent.

4. Om uppgifterna inte stämmer

 • Om uppgifterna inte stämmer kan din arbetsgivare ha rapporterat in för låg lön eller ingen alls till Fora.
 • Är det din nuvarande arbetsgivare som betalat in fel? Påpeka det för arbetsgivaren. Följ sedan upp att arbetsgivaren rättar till felet och sätter in rätt avtalspension till dig.
 • Rör det tidigare arbetsgivare? Ladda då ner och skriv ut blanketten: Kompletterande inkomstuppgifter från Skatteverket. Du kan även ringa Fora och be dem skicka blanketten till dig 08-787 40 10.
 • Följ instruktionerna på blanketten och fyll i. Skicka den sedan till Fora – tillsammans med blanketten KU10 som du får av Skatteverket. Adressen är: Fora AB, 101 56 Stockholm.
 • Som medlem i HRF kan du kontakta din lokala avdelning för frågor och hjälp.

5. Det händer sedan

 • Fora kan i många fall rätta uppgifter bakåt till 1996. Om du fått för lite avtalspension avsatt, och om din inkomst kan styrkas, fakturerar Fora arbetsgivaren för premierna till din avtalspension som inte betalats in till dig.

Känns det krångligt – vi hjälper dig!

Kontakta oss så hjälper vi dig och ger dig råd och stöd. Om du har fått för lite avtalspension inbetalt hjälper vi dig att få den avtalspension som du har rätt till.

Mer i samma ämne

Allt om lön

Anställningsbevis

Anställningsbeviset är ett skriftligt bevis på din anställning.

Medlemskapet

Kollektivavtal

Arbetsmarknadens parter, alltså facket och arbetsgivar­organisationerna, förhandlar fram kollektiv­avtal.

Medlemskapet

Försäkringar

I ditt medlemskap ingår det flera försäkringar som ger dig skydd både på och utanför arbetsplatsen. Försäkringarna är uppdelade i så kallade Medlems­försäkringar och Kollektiv­avtalade försäkringar.

Allt om lön

OB-tillägg

OB är en förkortning för obekväm arbetstid. Du ska ha OB-ersättning som ett tillägg på lönen när du arbetar obekväma arbetstider.

Nyheter

Avtal klart för bingohallar

Allt om lön

Allt som rör din lön

Här hittar du allt som rör din lön som anställningsavtal, kollektivavtal, semester och OB-tillägg.